Oppskrifter ved matallergi




Nedenfor er en liste over kokebøker på det norske markedet som er rettet mot personer med matvareallergi eller matvareintoleranse. Flere av bøkene er for personer med cøliaki, men kan også brukes ved hveteallergi. Noen av bøkene omhandler kun en matvareallergi, mens andre inneholder også oppskrifter som er fri for flere av de vanligste allergenene.






Mat ved allergi og intoleranse.
Tilhører bokserien for spedbarn og småbarn. Oppskrifter uten melk, egg, sitrusfrukter og gluten.
Aas K, Motzfeldt K, Hox M (2001) Kolibri Forlag ISBN 82-7917-006-5

Glutenfri mat 2 – godt og sunt.
Bjønnes E, Motzfeldt K, Aag R (2002) Kolibri Forlag ISBN 82-7917-008-1

Kokebok for deg som ikke tåler melk.
Oppskrifter uten laktose (melkesukker) og noen helt melkefrie oppskrifter.
Heimdal Ersdal J (1997) Landbruksforlaget. ISBN 82-529-2164-7

Kakeboken, fristelser uten egg – Kakeoppskrifter uten egg.
Kake- og dessertoppskrifter uten egg, noen med nøtter og melk.
Dyade tidsskrift og forlag (2000). ISBN 82-91405-10-7

Minus melk
Vegetarretter uten melkeprodukter og med lite egg.
Tove Paulsen. Norsk Bokforlag AS.

Min Mat
Kokebok for alle typer matvareallergi på CD-rom: Medec kurs- og opplæringssenter, Sandefjord (2001). Mange kategorier oppskrifter. Mulg å krysse av for hva du ikke tåler, slik at oppskriften blir spesialtilpasset deg. Se www.medec.no

Glutenfri.
Kokebok med oppskrifter uten gluten.
Michael Cox (2003) Aschehoug Forlag. ISBN 8203-228070.

Glutenfri mat. Råd og oppskrifter.
Lite hefte med de nødvendigste glutenfrie oppskriftene.
Forbrukerrådet og NCF (2002). ISBN 82-7166-118-3.

Lekker glutenfri mat.
Kokebok med mange oppskrifter på avansert glutenfri mat.
Ekstrand Hemmingsson, E. (1996). Orion Forlag. ISBN 82-458-0236-0.

Glutenfri mat – en grunnbok.
Kokebok med enkle grunnoppskrifter for cøliakere.
Ekstrand Hemmingsson, E. (2000) Landbruksforlaget.

Melkefri mat – godt og sunt.

Kokebok for deg som har melkeallergi.
Hox M., Motzfelt K., Aas K.(1997) Kolibri Forlag. ISBN 82-90478-94-1

Eggfri mat for enhver anledning.
Bjønnes E., Hox M. (2001) Kolibri Forlag. ISBN 82-90478-97-6

Matvareallergi – retter for barn og unge.

Oppskrifter uten egg, melk, soya, fisk og nøtter.
Opplysningskontoret for kjøtt (OFK)/Norges Astma- og Allergiforbund 2001 (gratis brosjyre, fås fra Opplysningskontoret for kjøtt).

Voksentoppens Allergikokebok; Brød, kaker, middager, desserter.
AE Mavrakis, Dypvik, Halvorsenet al., Voksentoppens allergikokebok,152 s, ill. Oslo: Damm, 2007.  ISBN 978-82-04-12892-8

60 – 70 oppskrifter innen kategoriene gjærbakst og kaker, middager, desserter, juleknask og godteri.http://tidsskriftet.no/article/1610412/

Oppskrifthefter fra produsenter av industrifremstilt mat

Prøv å kontakte
Semper (glutenfrie oppskrifter)
Toro (glutenfrie oppskrifter)
Mead Johnson (oppskrifter med melkeerstatninger)

Oppskrifter på internett

Sør-Trøndelag Fylkeslag www.naafstrl.net
Gå inn på mat og oppskrifter

Nettstedet ”Din kost” har egen nettside med mat for allergikere www.dinkost.no
Se temaene ”Mat uten gluten, melk eller egg”.