Allergi mot egg

Forekomsten av allergi mot egg under 3 års alder er 2,6 -4 %.De fleste blir bedre de første leveår, og fra 6 års alder er der en forekomst på 1 %. De fleste reagerer på eggehviten, men enkelte også på eggeplommen. Enkelte kan få symptomer tidlig i 1. leveår, og 2/3 av foreldre kan fortelle legen at de har en mistanke om eggeallergi.Typiske symptom er ustlett, kløe og av og til magesmerter og brekninger. Enkelte kan få utslett umiddelbart dersom man får mat som inneholder egg på huden, likeledes forverring av eksem. Hos noen barn kan symptomer være meget sterke med påvirkning av allmentilstand, pust og blodtrykk, og hos disse barna må der utvises forsiktighet mhp innhold i mat. Barn med eggallergi bør utredes og følges av barnelege, ikke minst mhp når det er trygt å gi mat med egg igjen.

Vaksiner

Barn med sikker eggallergi bør ikke vaksineres mot influensa. MMR vaksinen er imidlertid trygg for egg-allergikere.

Kost

Å holde en fullverdig kost som ikke inneholder egg er ingen umulighet, men krever likevel betydelig innsikt. Les mer om eggallergi her: Norges Astma- og allergiforbund, eggallergi

Kokebøker

Mat ved allergi og intoleranse.
Tilhører bokserien for spedbarn og småbarn. Oppskrifter uten melk, egg, sitrusfrukter og gluten.
Aas K, Motzfeldt K, Hox M (2001) Kolibri Forlag ISBN 82-7917-006-5

Eggfri mat for enhver anledning.
Bjønnes E., Hox M. (2001) Kolibri Forlag. ISBN 82-90478-97-6

Matvareallergi – retter for barn og unge.
Oppskrifter uten egg, melk, soya, fisk og nøtter.
Opplysningskontoret for kjøtt (OFK)/Norges Astma- og Allergiforbund 2001 (gratis brosjyre, fås fra Opplysningskontoret for kjøtt).

Kakeboken, fristelser uten egg.
Kake- og dessertoppskrifter uten egg, noen med nøtter og melk.
Dyade tidsskrift og forlag (2000). ISBN 82-91405-10-7


Oppskrifter på internett

Sør-Trøndelag Fylkeslag www.naafstrl.net
Gå inn på mat og oppskrifter

Nettstedet ”Din kost” har egen nettside med mat for allergikere www.dinkost.no
Se temaene ”Mat uten gluten, melk eller egg”.