Matallergi

Rundt 10 % av alle barn opptil 3 års alder er rammet av matallergier.
Kostholdet har betydning for hvilke matallergier som utvikles. På verdensbasis er det 9 matvarer som hyppigst fører til allergi: Egg, melk, fisk, skalldyr, erter, hvete, nøtter, peanøtter og frø. I USA, hvor de spiser mye peanøtter, er peanøttallergi en mye mer vanlig allergi enn her hjemme.
Allergi mot fisk, skalldyr, nøtter og peanøtter er oftest livslang, selv om måten å reagere på kan forandre seg. Barn vokser vanligvis av seg allergi mot melk, egg og hvete før skolestart.

Mange pollenallergikere har en matvarereaksjon som er en kryssrekasjon fordi mat allergene er beslektet med pollenallergenet. 50 % av bjørkepollenallergikere reagerer på hasselnøtter. Nøtteallergi er hyppigste årsak til karftig allergisk reaksjon hos ungdom og voksne. 

Allergiske reaksjoner på mat er vanligere hos barn enn blandt voksne. Utredning må være grundig med blodprøver, prikktest og kostprovokasjon for å undersøke toleransen for matvaren. Viktig at pasienten følges av spesialist for regelmessig å revurdere diagnosen. Dette for å unngå unødvendige dietter for et barn som er i vekst.

Se følgende linker for spesifikke råd:
Nøtteallergi
Hveteallergi (sjelden)
Allergi mot fisk 
Peanøttallergi