Laktoseintoleranse

Laktoseintoleranse oppstår hos personer som mangler enzymet laktase i tarmtottene i tynntarmen. Laktase spalter melkesukker (laktose) til glukose og galaktose, og gjør det mulig for tarmen å ta opp sukkeret. Melkesukkeret som ikke blir spaltet i tynntarmen trekker væske med seg inn i tynntarmsåpningen. Når dette væskefylte tarminnholdet kommer over i tykktarmen, oppstår det diare. Tykktarmen har begrenset kapasitet til å absorbere væske. Når denne kapasiteten overskrides blir tarminnholdet flytende.

Melkesukkeret som ikke har blitt spaltet i tynntarmen og kommer over i tykktarmen, spaltes istedet til melkesyre og hydrogengass av de bakteriene som finnes der. Det blir derfor mye gass i tarmen, og avføringen blir både løs og sur. Spedbarn har evnen til å spalte melkesukker, da de er tilpasset til å drikke morsmelk. Men denne evnen nedreguleres fra 2-3årsalderen, og en del mister den helt etterhvert.

Symptomer på intoleranse oppstår gjerne i ungdommen, og forverres med årene. Graden av intoleranse varierer også, og mange kan tåle noe laktose. Syrnede melkeprodukter tåles ofte bedre enn vanlig søtmelk. Uten denne spaltingen i tynntarmen vil kroppen gå glipp av næring, og det kan i tillegg oppstå varierende former for plager og ubehag.

Symptomer

  • Oppblåst mage (pga tarmgassene)
  • Kvalme
  • Mageknip
  • Diare
  • Frådende og sur avføring (pga omdannelsen av melkesyre)

Behandling

Behandlingen avhenger av graden og hvilken type intoleranse man lider av. Laktoseintoleranse kan være ledd i andre tilstander, slik som kumelkproteinindusert entropati og cøliaki. Kumelk-proteinindusert entropati går vanligvis over ved ca. 18 mnd. alder, og laktasemangelen ved cøliaki opphører når tynntarmslimhinnen igjen blir normal ved omlegging til glutenfri kost. Av og til kan det også være forbigående laktasemangel ved mage/tarminfeksjoner.

Behandlingsprinsipper

- Kostregulering
- Kosten trenger ikke alltid å være helt laktosefri, fordi de fleste kan tåle opp til 5 g laktose (ca. 1 dl søtmelk) pr. dag. Dette indikerer at de fleste kan bruke litt melk i maten- Gulost går greit å spise, da denne er nesten helt laktosefri. En kan også få kjøpt laktoseredusert lettmelk. Kefir og Cultura har et laktoseinnhold som er halvparten av det som er i søtmelk. Det er også et preparat å få kjøpt på apoteket, som spalter melkesukkeret. Det finnes i dråpeform og heter Kerulac. Disse dråpene kan dryppes i melken. Det finnes også tabletter som kan tas i forbindelse med et laktoseholdig måltid, Kerutabs.


Pasientforberedelser

  • Ikke melkeprodukter de siste 3 dagene før testen
  • Faste de siste 8 timene før undersøkelsen

Prøvetaking

  • Fastende p-glukose bestemmes (stikk i finger)
  • Drikke ca 400 ml vann tilsatt laktose (smaker litt søtt).
  • - Deretter tas det nye stikk i finger etter 15, 30, 45, 60, 90 og 120 min.